Az a baj, hogy azt hiszed, van időd II.

Az a baj, hogy azt hiszed, van időd II.

Mindeközben a segítő énem jó sokat tanult: arra számítottam az elején, hogy a tanult technikáim, az érintés ereje majd eget-földet megmozgatva hatalmas változásokat produkál. Jóllehet tapasztaltam már nagyon gyors és meglepő gyógyulásokat, alapvetően arra számítottam, hogy azért kelleni fog némi idő. De csak nem történt olyan ütemben a dolog, ahogy elvártam volna. És akkor bennem is megszólalt a kétely, hogy vajon akkor ez most csak wellness masszázs, és csak izomlazításra jár hozzám ez az ember? Arra jutottam, hogy az se baj, ha igen. Jóllehet ezek a kezelések nagyon megtámogatják az önismereti folyamatokat, mindenkinek megvan a maga ideje és tempója, amiben halad. Ha neki az általam nyújtott térre és érintésre van szüksége, akárcsak ahhoz, hogy aludjon egy jót a matracon, hajrá. Megnyugodtam, hogy nem kell őt eljuttatnom valahová, de ott vagyok, amikor erre szüksége van. Többször ajánlottam neki, hogy elmehetne pszichoterápiára, mert úgy az érintés is hatékonyabb lehet. Sokszor előfordul, hogy javaslom a klienseimnek, hogy segítő beszélgetéssel is támogassák meg a folyamataikat, főleg, ha úgy érzem az általam biztonságosan tartható kereteken túlmutat a problémájuk. Nagyon sok vendégem jár mentálhigiénés szakemberekhez és masszázsra együtt egy-egy nehezebb életszakaszban.

Másfél év elteltével tartunk most ott az érintésnélküliségből kezdett kezeléseinkkel, hogy komoly elhatározás ébredt a vendégemben arra, hogy segítséget kell kérnie, mert egyedül nem tud boldogulni a problémájával. Bevallom, nagyon megörültem. Akkor mégse csak szunyókálni járt hozzám, csak az ő ideje most jött el.

Visszakanyarodva az időnk rövidségén moralizáló címhez, látszik, mennyire szeretjük megosztani ezeket a leegyszerűsítő igazságokat, sokan karriert építenek ebből. A sürgetéstől nem lesz könnyebb azoknak, akik élethelyzetekbe ragadva küszködnek. Komoly erőfeszítések kellenek, és sokszor évek, hogy valóban tegyünk magunkért, és egyáltalán rájöjjünk, mit is kéne tenni.

Jó lenne, ha minden mosolygó Buddha megosztás mögött, valahogy a valódi tapasztalatot is át lehetne adni. Amikor már egy egyszerű mondat elég, hogy elmondjuk azt, ami van, az már annak a nagyon sok személyes küzdelemnek az esszenciája, ami nincs odaírva.

Írta: Sólyom Brigitta